Peygamberlerin birçoğu gibi Hz. Muhammed de (S.A.V.) çobanlık yapmıştır. Çobanlık, ümmetin sevk ve idaresinde ihtiyaç duyulan 5 hasleti barındırmaktadır. Peki bunlar nelerdir?
1) SABIR
Sürüyü doyurmak için sabahtan akşama kadar otlatmak gereklidir. Bunun için çobanın sabra ihtiyacı vardır. Peygamberimiz'in (S.A.V.) yaşadığı coğrafya ve iklim düşünülürse O'nun (S.A.V.) çok zorlu şartlarda çobanlık yaptığı bir gerçektir. Şiddetli sıcak, susuzluk ve dar geçim çobanı sabır yönünden eğiten şartlardır.
2) TEVAZU
Çobanlar işleri gereği hayvanlara hizmet eder, doğumlarını yaptırır, onların bekçiliğini yapar ve onların yakınında uyurlar. Hayvanlara yakınlıklarından dolayı onların rahatsız edici kokularından ve pisliklerinden tiksinmez ve sıkılmazlar. Bu da onları kibir ve gururdan uzaklaştırır.
3) CESARET
Yine çobanın işi gereği yırtıcı ve vahşi hayvanlarla karşılaşması olasıdır. Bir çobanın hem kendisini hem de sürüsünü vahşi hayvanlara karşı koruyacak cesaret ve şecaate sahip olması gerekir.
4) ŞEFKAT VE MERHAMET
Çobanın, hayvanlarının karnını iyice doyurması, hastalandığında tedavi etmesi, kaybolduğunda araması, başına bir iş geldiğinde yardım etmesi gerekir. Tüm bunlar ancak merhametle mümkündür.
5) ALIN TERİYLE KAZANMAYI SEVMEK
Çoban, kazancını alın teri ve birçok meşakkatle elde eder. Bir davası olan kişinin insanların elindekilerden müstağni olması yani insanların malına göz dikmemesi, kimseye muhtaç olmaması gerekir. Geçim konusunda insanlara muhtaç olmayan ve kimseden maddi bir şey beklemeyen kimse yalnızca Allah'ın rızasını gözetir. Alın teriyle, helâl olarak elde edilen kazanç insana hak sözü söyleme hatta haykırma gücü kazandırır.
Not: Prof. Ali Muhammed Sallâbî'nin Siyer-i Nebi adlı kitabından yararlanılmıştır. (Ravza Yayınları)