Dil, duygu ve düşüncelerimizi ifadenin bir aracı. Edebiyat da bunun sanatı diyebiliriz. Peki duygu ve düşüncelerimizi aktarma konusunda yeterli miyiz? Yeterli olsak da olmasak da kendimizi geliştirmek mümkün. Gelin bu konuda rahmetli Mahmud Esad Coşan Hoca'nın öğütlerine bir kulak verelim. Aşağıdaki yazı hocanın Dilimiz ve Kültürümüz isimli eserinden alınmıştır.
Dil ve Edebiyat Hakkında Bazı Öğütler
1. Her gün iyi bir eserden, yüksek sesle beş on sayfa oku. Bu sayede konuşma ve söz söyleme yeteneğin gelişir.
2. Rastladığın edebî, fikrî, felsefî bazı güzel parçaları ezberle. Bu sayede hem kelime ve ifade hazinen zenginler, hem de hafızan kuvvetlenir.
3. Her şeyden evvel, ana dilini iyi konuşmayı ve yazmayı öğren. İnsan için en faydalı olan kendi ana dilidir. Kişinin kıymeti dilinin altında ve kelimenin ucunda gizlidir, onu söz ve yazı açığa vurur. Dilbilgisi gaye değil vasıtadır, asıl olan fikir zenginliğidir.
4. Sözlerin ve yazıların kısa, açık ve mânâlı olsun. Çok konuşma; yerinde ve özlü konuş. Kıymet ve tesir çok sözde değil, yerinde ve özlü sözdedir.
5. Dilinin tut ve bil ki dil yarası bıçak yarasından daha vahimdir.
6. En yakın arkadaşına bile şakaların hoş, sözlerin tatlı ve tavırların zarif olsun. İnsanın kabası ısırgan köpek gibidir, herkes tarafından taşlanır.
7. İşinde ve sözünde doğruluktan ayrılma. Hak, doğruların yardımcısıdır.
8. Boşuna iddia ve inat etme; hakikati ara ve sev. Hakikat doğrulara yardım eder.
9. Bir konu hakkında bir eser veya bir yazı yazmaya karar verdiğin zaman, ilk olarak bu konu üzerinde daha önce yazılmış eserleri araştır ve iyi oku ki yazılmış ve söylenmiş şeyleri tekrar edip ömrünü israf etmeyesin.
10. Daima çalış, çok oku, öğren; çünkü bilgili olan güçlü olur.