Dünyada sayıları 100 milyonu bulan mültecilerin varlığına ve acılarına dikkat çekmeyi amaçlayan bir kitap.
İlk baskısı Eylül 2014'te yapılan Gayriresmi HayatlarMGV Yayınları'nın 3 Çivi serisinde yayınlanmış bulunuyor. Kitap dünyada sayılarının 100 milyonu bulduğu tahmin edilen mültecilerin hikayesini anlatıyor.
Mülteciler aslında neredeyse her gün ekranlarda, gazete sayfalarında ya da internette gözümüzün önünde olsalar da onların yaşantılarına dair çok şey bildiğimiz söylenemez. Gayriresmi Hayatlar, yazar Abdulgani Bozkurt'un çeşitli tarihlerde bulunduğu mülteci kamplarındaki çeşitli görüşme, gözlemler ve kulak misafiri olduğu hikâyelerden hazırlanmış. Abdulgani Bozkurt kitabı yazmaktaki amacını şu cümlelerle ifade ediyor: Varlık içinde yaşayan ve varlıkla imtihan olan insanlara yokluk içinde yaşayan ve yoklukla imtihan olan insanları hatırlatmak.
6 bölümden oluşan kitap, Sudan, Kenya, Filistin, Ürdün, Suriye ve Lübnan'da yaşayan mültecilerin hayatlarını konu ediniyor. Her bölümde ilk olarak ülkelerdeki mülteci kampları hakkında genel bilgi veriliyor. İkinci olarak o kamptaki hayat anlatılıyor. Üçüncü olarak da yazarın bizatihi müşahede ettiği acı hikayelerden bazıları edebi bir üslupla bazen de kurguya başvurularak anlatılıyor.
Yazar zaman zaman mülteci kamplarından varlıkla imtihan olan bizlerin hayatına geçişler yaparak bize iki soru sorduruyor: 1) İçinde bulunduğumuz nimetlerin farkında mıyız, şükrünü eda edebiliyor muyuz? 2) Yoklukla imtihan olan kardeşlerimizi ne kadar hatırlıyoruz ve onlar için vicdanımızı rahatlacak yardımlar dışında gerçek mânâda ne yapıyoruz?