AGD nedir, ne iş yapar?
AGD, Anadolu Gençlik Derneği adlı gençlik kuruluşunun kısa adıdır. Millî Gençlik Vakfı’nın devamı olan AGD, 2000 yılında vakfın kapatılmasının ardından dernek olarak kurulmuştur. Bir MİLKO1 üyesi olan AGD’yi hâli hazırda genel başkanı olan Salih Turhan şöyle tarif ediyor:
“Anadolu Gençlik Derneği, evrene, çevreye, insanlara ve kendine karşı sorumluluklarının farkında; tarihine, çağına ve yarınlara duyarlı; kardeşliğin, merhametin, sevginin ve iyiliğin yaygınlaştırılmasında emek sahibi; adaletin tesisinde kararlı; bilgili, inançlı ve çalışkan bir nesil yetiştirmenin gayretinde olan müstesna bir kuruluştur. Anadolu Gençlik Derneği, dünyaya yeniden yön verecek, kurtların kapmaya niyetlendikleri kuzulara hangi nehrin kenarında olursa olsun kol kanat gerecek, çorbasını komşusuyla paylaşacak, kardeşlik anlayışıyla coğrafyamızı bir ve bütün tutacak kadroların harmanlandığı etkin bir teşkilattır.”
1975’te kurulan MGV’nin yolundan giden AGD bu yıl 44. Çalışma dönemini icra edecektir. Birçok kişi AGD’yi öğrenci yurtları ile tanımaktadır. Ancak bunun dışındaki yapısı ve faaliyetlerine kısaca değinmek gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle Anadolu Gençlik Derneği tüm illerde ve ilçelerin çoğunda örgütlü canlı bir dernektir. AGD, ortaokullar, liseler, imam hatip liseleri, üniversite, çalışan gençlik gibi gençliği ayrı ayrı ele alan komisyonlar başta olmak üzere birçok komisyon yoluyla faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Bu komisyonların tamamı Hanımlar Komisyonu bünyesinde de yer alıyor.
Anadolu Gençlik Derneği’nin yıl içerisinde düzenli olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerin başlıcaları şunlar: Mekke’nin Fethi Gecesi, Şehadet Geceleri, Necmettin Erbakan’ı Anma Programları, Çanakkale Buluşmaları, Kutlu Doğum Programları, İstanbul’un Fethi, Ayasofya’da Sabah Namazı, Yaz Etkinlikleri, Siyer-i Nebi Yarışması.
AGD, ortaokullar komisyonu bünyesinde Okuma Grupları çalışmaları ile lise düzeyinde Karavan adlı kültürel çalışmaları da yıl boyunca sürdürmektedir. Ayrıca dernek bünyesinde Anadolu Gençlik ve Genç İstikbal adlı iki uzun soluklu dergi yayınlanmaktadır.
Birçok derneğin iktidara eklemlendiği günümüzde AGD haksız bir şekilde siyasi bir dernek olmakla itham edilmektedir. Oysa derneklerin çoğu seçim süreçlerinde destekleyecekleri siyasi partiyi zaten açıkça ilan etmekteler. AGD’nin farkı ise bu tercihini açıklamaya gerek duymayacak şekilde şeffaf çalışması.
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yurt ve ev faaliyeti olan tüm dernekler gibi AGD de bu kapsamdaki çalışmalarına hız vermiş durumda. Kendisini davasına adamış gönüllü insanların destekleriyle faaliyetlerini yürütmeye çalışan AGD Erbakan hocadan öğrendiği “İman varsa imkân da vardır.” düsturuyla faaliyetlerini aksatmadan sürdürmeye devam ediyor. Genel başkan Salih Turhan’ın bu konuyla ilgili attığı tweetler şöyle:
Üniversite sınav sonuçları açıklanıyor. Lüks ev ve yurt vaadinde bulunamıyoruz. Aksine beraber kardeşi için göz yaşı dökmeye, terlemeye, ellerimiz şişene kadar çalışmaya davet ediyoruz. Biz 50 yıldır böyle çalışıyor ve bundan da çok mutluyuz. Sizleri hasretle bekliyoruz.
— Salih TURHAN (@AGDSalihTURHAN) 30 Ağustos 2018
AGD-MGV'miz hiç bir şeyi hazır bulmadı. Hep zora talip oldu. Bundan sonrada öyle olacak. Helal olan ikinin dörtten daha bereketli olduğuna inandı.
— Salih TURHAN (@AGDSalihTURHAN) 30 Ağustos 2018
Ev ve yurtlarımızın ihtiyaçlarını ninelerimizin, teyzelerimizin, annelerimizin kermeslerde sattıklarıyla, dedelerimizin, amcalarımızın, ağabeylerimizin alın teriyle çözdü. Bu karşılıksız sevdanın ürünüdür.
— Salih TURHAN (@AGDSalihTURHAN) 30 Ağustos 2018
Her ilde şubesi bulunan AGD’nin ev ve yurtlarına ait bilgilere şu linkten ulaşabilirsiniz: AGD EV VE YURTLAR
1) Millî Görüşçü Kuruluş ve Organizasyonlar